Hapkido

Hapkido is een Koreaanse zelfverdedigingskunst, die zijn oorsprong heeft in het Japanse Daito Ryu en de traditionele Koreaanse gevechtskunsten.

De basis van Hapkido bestaat uit jezelf verdedigen, door de kracht van de tegenstander te gebruiken. Dit doe je door zijn kracht om te buigen, zodat je deze kracht tegen hem kunt gebruiken.

Je gebruikt gewrichtsklemmen en zogenaamde pressure points om de aanvaller te controleren, ook worden er veel verschillende slag- en schoptechnieken gebruikt. Pressure points zijn drukpunten op je lichaam waar zenuwen of bloedvaten dicht bij het oppervlak van je huid te vinden zijn. Door op deze punten druk uit te oefenen, bezorg je een tegenstander hevige pijnen (afhankelijk van het drukpunt).

Veel Hapkido scholen geven ook aan de hogere banden les in verschillende wapen technieken, zoals de korte stok (dan bong), het mes, touw en met het zwaard. Sommige Hapkido scholen beoefenen ook ademhalingsvormen.

NHF Hapkido

Hapkido zoals het wordt onderwezen in NHF scholen is sterk beïnvloed door hankido. Hoewel hankido is ontstaan uit hapkido, hebben de ontwikkelingen in hankido hun terug slag gehad op onze hapkido stijl. Naast basistechnieken zoals valbreektechnieken, trap- en stoottechnieken, bloktechnieken en kennis van drukpunten wordt er veel gebruik gemaakt van gewrichtsklemmen en worpen om te komen tot een volledig zelfverdedigingssysteem.

Hapkido bij Baek Yong Kwan

Bij Baek Yong Kwan wordt in elke les aandacht besteed aan Hapkido. Op de dinsdagavond training ligt de nadruk op Hapkido technieken, trap- en stoottechnieken en valbreek technieken.